Om Varvs Maskinstation AB


Ur JORDBRUKAREN
Nr: 16, 24 april 1948

Maskinstationens personal med föreståndare Thorsten Petersson, i mitten, flankerad av sina raska “vapendragere” sonen Per-Inge Petersson i “baskermössa” och mågen Per Andersson med sportmössa.

Ur JORDBRUKAREN
Nr: 1, 23-27 jan 2009

Varvs Maskinstation, utanför Motala. Här Carl Pilhemmer, Sten Pilhemmer och Jacob Petersson.

Maskinstationen

Varvs Maskinstation är en av de äldsta Maskinstationerna i landet och drivs idag av Sten och Carl Pilhemmer.

Maskinstationen startades upp 1948, registrerades 1949, av Stens morfar Thorsten Pettersson. Det var tiden efter andra världskriget då maskiner knappt existerade eller var utslitna och kapital ofta saknades. Thorsten såg då möjligheten att starta upp ett företag som hjälpte bönderna att komma på fötter igen. Varvs maskinstation föddes. 1959 tog Thorstens måg, Stens far, Per Andersson över och utvecklade företaget. Man började så smått att specialisera sig på vissa typer av sysslor eftersom staten i denna veva släppte ett investeringsbidrag till Sveriges lantbrukare och de flesta skaffade egna maskiner. 1980 axlade Sten sin fars mantel. Från och med säsongen 2012 så ombildades maskinstationen till aktiebolag. Ombildningen är ett första steg i generationsväxlingen till Stens son Carl som ska fortsätta att utveckla och driva företaget framåt.

Idag är maskinstationen framförallt specialiserad på gödselhantering, pressning och grovfoder till hästar.

Med stöd från EU kunde vi 2019 bygga en ny foderhall innehållande en planbottentork för torkning av hö och fröhalm. Detta är vi såklart ödmjukt tacksamma för!

 

 

1st Volvo L60H utrustad med våg

 

1st Fendt 828